Ez a verseny már október elején kezdetét vette. A jól bevált csapattagok (Jakucska Szabolcs, Bányai Emília és Székely Viktor) kiegészültek Balogh Péterrel. A csapatnév stílusosan EuroHa-Zay lett.
Legelőször online kellett megoldani 5 feladatot: az EU biztosairól, híres épületekről, országokról; az EU történetéről és szerződéseiről valamint az EU aktuális feladatairól. Már ez a 3 feladat is elég nehéznek tűnt, de még jött két kreatív feladat. Az egyikben egy kétperces videót kellett készíteni, mit jelent számunkra az EU Zöld megállapodása.

Az utolsó feladat pedig: menjünk vissza 2004-be, amikor még nincs facebook és készítsünk olyan oldalakat, hozzászólásokat, MÉM-eket, amelyek hazánk EU-s csatlakozásáról szólnak.
Nagyon szép eredménnyel, 328 ponttal bejutottunk a 253 csapat közül a legjobb 70-be és jöhetett a debreceni regionális döntő 10 csapattal. Ott élőben kellett egy bemutatkozó műsort előadni, egy EU-s témanapot prezentálni, TOTO-t kitölteni, az Európai Parlament működéséről írni és egy kétperces riportot készíteni egy EU-sbiztossal. Mindent bele adtunk, végül a 4. helyet szereztük meg. Azért azt megemlítem, hogy több iskola is (főleg a gimnáziumok: Fazekas Debrecenből, Varga Katalin Szolnokról, Besi Kisvárdáról, Bocskay Böszörményből) már évek óta kapcsolatban áll a megyei Euro Direct szervezettel és ezen a versenyen is többször elindultak már.

Köszönjük a felkészítést és az ötleteket Simon Miklós tanár úrnak.

Jakucska Szabolcs EuroHa-Zay csk.