2021. október 29-én pénteken került sor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elnöksége által megszervezett Sz-Sz.B. Megyei Egészségügyi Szakdolgozók XVI. Tudományos Napjára, melynek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara adott otthont. A rendezvényen több, mint kétszázötven előzetesen regisztrált résztvevő előtt 11 előadó mutatta be tudományos munkájának eredményeit.

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy tehetséges (volt és jelenlegi) tanítványaink is prezentálhatták kutatási eredményeiket a megye egészségügyi intézményeinek szakdolgozói között.

Intézményünk négy tanulója készült nagy izgalommal a témavezetőjük segítségével a rendezvényre, melyen iskolánkból részt vett Vargáné Nemes Ildikó igazgató, Vitál Andrásné gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettes és Papp Miklósné oktató is.

Kósa Andrea-Kósa Zsófia 1/13.d. ápoló szakos tanulók „A kaptárban zárt gyógyír” (Az apiterápia, mint alternatív gyógymód) címmel a méz terápiás hatását vizsgálta. Különleges méhészeti kezelésekről is beszámoltak, mint pl. kaptárlevegő terápia, méhcsípésterápia, mely megelőzésre és különböző betegségek kezelésére is alkalmas eljárás, bár Magyarországon még viszonylag kevesen ismerik és használják e gyógymódokat. Természetesen azokat is kiemelték, akiknek nem javasolt az apiterápia.

Dancs Dénes-Linzenbold János iskolánk 2020-ban végzett tanulói a „A vér az élet forrása” (A véradás és a transzfúzió aktualitásai) címmel készítettek nagyon értékes prezentációt. Kutatómunkájuk során online felmérést végeztek, melyben azt vizsgálták, hogy a felmérésben résztvevők milyen attitűdöket képviselnek a véradással és vérátömlesztéssel kapcsolatosan, tudják-e a különbséget a plazmaadás és véradás között, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogy a pénzbeli juttatás motivációs tényező-e a vér- vagy plazmadonációban. Az előadást Dancs Dénes tartotta, mert Linzenbold János sajnos nem tudott megjelenni a rendezvényen munkahelyi elfoglaltsága miatt.

Minden előadó kiemelkedő elismerésben részesült. Tanulóink ismét magabiztosan, profi előadói készséggel álltak a mikrofon mögé és a tőlük megszokott magas színvonalon teljesítettek.
Nagyon jó érzés volt hallani azt a sok dicséretet, mellyel a tanulóinkat elhalmozta a Dr. Szondy Zita a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Főigazgatója, Nagy Géza a MESZK megyénk területi elnöke, az üléselnöki funkciókat betöltő ápolási igazgatók és a rendezvény több résztvevője.

A tanulókat felkészítette: Illés Ilona oktató.