Kedves Diákok!

Az idei tanévben a pandemiás helyzethez alkalmazkodva, az iskolai hagyományoktól eltérve az online térben emlékezünk meg A Víz Világnapjáról és hívjuk fel a figyelmeteket a víz védelmének fontosságára. Olvassátok el a cikket, bővítsétek az ivóvízzel kapcsolatos ismereteiteket és teszteljétek a tudásotokat a „Víz – kvíz” teszt kitöltésével!

„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry)

Az ENSZ 1993-ban március 22-t jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként. Céljuk, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs, továbbá ráirányítsák a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz nélkülözhetetlen, alapvető szerepére.

A 2021. év Víz Világnapja jelmondata: A víz érték! Becsüld meg!

Miért kell megbecsülnünk a természetes vízforrásainkat? Olvass tovább és választ kapsz a kérdésre!

• A Föld felszínét 71%-ban víz borítja, melynek körülbelül csak 2.5%-a iható víz.
• A gleccsereket és a hótakarót nem számítva, az édesvíz 98%-a a felszín alatt található, ezért rendkívül fontos a talajvédelem, mert a szennyeződések beszivárognak a talajvízbe.
• A víz az emberi élet nélkülözhetetlen eleme. Egy felnőtt ember testének 60%-a víz egy csecsemőé 70%.
• Élelem nélkül több hetet is kibírunk, de víz nélkül csak néhány napot.
• Egy felnőtt ember vízigénye testsúlytól függően nagyjából 2-2,5 liter.
• A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége.
• Amerikában naponta 5000 liter vizet használnak fel fejenként. Magyarországon ez a szám 110 liter. Egy szegény afrikai országban 5 liter.
• 1 kg marhahús előállításához az élelmiszeripar 13000 liter vizet használ fel. 1 csésze kávé előállításához 140 liter víz szükséges.
• Minden liter üzemanyag előállításához 13 liter vizet használnak fel.
• Ha 1 milliárd fogyasztó mindegyike 2 új pamutpólóval kevesebbet vásárolna évente, az így megtakarított víz árával 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni.

A Föld édesvízkészlete állandó, az összes víz mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ebből a „teáskanálnyi” mennyiségből kell megtermelni élelemnövényeinket, itatni állatainkat, előállítani fogyasztási cikkeinket, és ezt használjuk ivásra, fürdésre, úszómedencéink feltöltésére, golfpályák, utak locsolására…

A Föld édesvízkészletét nemcsak a túlzott fogyasztás, hanem az éghajlatváltozás, a környezet-szennyezés, a talaj- és vízszennyezés, a gazdasági növekedés, a változó életstílus is veszélyezteti.

Fontos, hogy tudatosodjon bennünk, hogy az élethez nélkülözhetetlen víz bár megújuló, de véges mennyiségben rendelkezésre álló kincs.
A víz érték! Becsüld meg!

Te mennyit tudsz a vízről?

Belépési kód (direkt cím):    Zayvízkvíz2021

Szabó Krisztina