A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara (EK) csatlakozott a Magyar Tudományok Ünnepe programsorozathoz, melynek keretén belül online konferencián öt szekcióban több mint 30 előadás hangzott el.
A konferenciára előzetes regisztrációt követően a webex felületen lehetett csatlakozni. A plenáris ülésen Dr. habil Móré Marianna dékán köszöntötte a résztvevőket és üdvözölte a szakképzőintézmény és az Egészségügyi Kar újabb kapcsolati lehetőségét.
Iskolánkat ugyanis az a megtiszteltetés érte, hogy Kósa Andrea és Kósa Zsófia 5/13.b. osztályos tanulók előadóként szerepelhettek a rendezvényen. A „Sokszínű” só (a sóterápia, mint alternatív gyógymód) címmel elkészült pályaművet nagy sikerrel prezentálták a főiskolai hallgatók között.
Az üléselnökök (Dr. Sárváry Andrea tanszékvezető és Szelesné Dr. Árokszállási Andrea főiskolai docens) pozitív visszajelzést adtak a tanulóink által elvégzett kutatási és alkotási munkáról valamint az előadói készségükről. Hozzászólásaikban kiemelték, hogy milyen különleges és hiánypótló a feldolgozott témakörük, valamint javaslatokat is tettek a kutatásuk további objektív mérési lehetőségeire.
Külön megtiszteltetés volt, hogy az online konferencián, és a tanulóink előadásán részt vett iskolánk igazgatónője Vargáné Nemes Ildikó is.
A sikersorozat azonban itt nem ért véget tanulóinknak és általuk az iskolánknak.
Jávorné Dr. Erdei Renáta főiskolai adjunktus koordinálásával és lektorálásával megjelent a Diáktudomány 5. kiadványa, melyben publikálásra került Andi és Zsófia fent említett pályamunkája.
Az iskola életében ez a tanulói publikáció mérföldkőnek számít, hiszen ezidáig még nem történt szakmai kiadványban olyan kutatómunka közzététele, melyet tanulóink készítettek. Óriási örömre és büszkeségre ad ez az elért eredmény okot. Az absztrakt angol nyelvre történő fordításában Cseh Gyöngyi angol nyelv oktató nyújtott segítséget.

A tanulókat felkészítette és mentorálja: Illés Ilona oktató.

A megjelent publikáció elérhető az alábbi linken:

https://foh.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/diaktudomany_5.pdf